
Zeler voňavý buľvový (Apium graveolens var. rapaceum) je dôležitou zeleninou pri príprave najrozličnejších jedál. Bulvy obsahujú bielkoviny a minerálne látky, listy majú vysoký obsah vitamínov. Okrem liečivých účinkov zeler priaznivo ovplyvňuje látkovú výmenu a povzbudzuje chuť do jedla.
Zeler je teplomilná zelenina s dlhým vegetačným obdobím, a to 180 až 240 dní. Má vysoké nároky na dostatok živín v pôde. Vyžaduje si častú zálievku, predovšetkým v ľahších piesočnatohlinitých pôdach, sucho neznáša. Výdatne k nemu hnojíme maštaľným hnojom, kompostom a počas vegetácie aj priemyselnými hnojivami. Zeleru neprekáža prítomnosť chlóru v pôde, takže môžeme používať hnojivá obsahujúce chlór.
Vo voľnej pôde na záhonoch pestujeme zeler len z predpestovaných priesad. Vypestovanie priesad je veľmi náročné a darí sa len najskúsenejším záhradkárom. Zeler treba siať už v januári alebo začiatkom februára do misiek alebo do debničiek, najlepšie v teplom skleníku. Semená pomaly klíčia. Po vzídení presádzame drobné rastlinky v štádiu klíčnych lístkov znovu do debničiek asi 30 mm od seba a za niekoľko týždňov, keď trochu vyrastú, ich presádzame ešte raz, tentokrát na vzdialenosť asi 80 mm do hlbších debničiek alebo do voľnej pôdy v parenisku. Pri každom presádzaní skracujeme rastlinám korienky asi o tretinu až o polovicu. Priesady zeleru sú chúlostivé na chlad, preto ich častejšie vetráme a otužujeme až začiatkom mája pred vysádzaním.
Predpestované rastliny vysádzame v druhej polovici mája do dobre vyhnojenej pôdy. Priesadám skrátime ešte raz korienky a tentokrát aj listy a vysádzame ich plytko, len tak hlboko, ako boli v parenisku, do sponu asi 0,30 x 0,30 m. Vysadené rastliny zalievame pravidelne až do ich ujatia.
Počas vegetácie si zeler vyžaduje veľkú starostlivosť. Okrem pravidelného kyprenia pôdy a výdatnej zálievky zeler prihnojujeme, najlepšie močovkou zriedenou v pomere 1 : 8. Až do konca júla pravidelne prihnojujeme v štrnásťdňových intervaloch liadkom amónnym s vápencom v dávke 30 g na štvorcový meter a kombinovaným hnojivom v množstve 100 g na 1 m². Na rastlinách neodlamujeme listy, znižujeme tým asimilačnú plochu a súčasne úrodu. Je zbytočné odhŕňať zeminu okolo buliev a čistiť ich od drobných korienkov, aby boli hladké, alebo ich dokonca odrezávať. Kultivary zeleru, ktoré sa dnes pestujú, vytvárajú korene na dolnej časti buľvy. Odhrnutie zeminy od bulvy by malo význam len v prípade veľmi hlboko vysadenej ,,utopenej“ rastliny.
Zeler zberáme včas, pred príchodom prvých jesenných mrazíkov. Vyrývame ho rýľom alebo rýľovacími vidlami, odkrútime vňať okrem srdiečka a vytrasieme zeminu medzi koreňmi, ktoré mierne skrátime. Zeler uskladňujeme v hrobli alebo v pivnici vo vlhkom piesku, bulvy ináč ľahko vysychajú.