Ako pestovať kel

Kel (Brassica oleracea var. sabauda) je hodnotná zelenina predovšetkým na priamy konzum, je však menej rozšírená ako kapusta. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a provitamin A, ďalej vitamíny skupiny B a minerálne látky, ako sú draslík, síra, fosfor, vápnik a i. V ľudskej potrave pôsobí kel močopudne.

Priesady kelu vypestujeme podobne ako priesady kapusty. Sadíme ich však na menšiu vzdialenosť, skoré kultivary do sponu 0,30 x 0,30 m, neskoršie na vzdialenosť 0,60 m. Kel sadíme tak isto hlboko ako kapustu a ani jeho ošetrovanie počas vegetácie sa podstatne neodlišuje.

Skoré kultivary kelu zberáme postupne, tak ako dozrievajú. Neskoršie kultivary, vhodné na uskladňovanie, zberáme naraz. Kel sa uskladňuje ťažšie ako kapusta. Neznáša teplé, vlhké a zle vetrané prostredie, kde ľahko hnije. Výhodnejšie je ponechať rastliny na záhonoch čo najdlhšie do zimy a postupne zbierať. Môžeme ich prikryť čečinou alebo slamou.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *