Tekvice rozdeľujeme na plazivé (Cucurbita maxima) a na kríčkové (Cucurbita pepo). Všeobecne patria medzi menej rozšírené zeleniny, hoci sa v záhradkách často pestujú. Plody obsahujú vitamín C a majú priaznivé dietetické účinky. Zrelé plody sa používajú na kompótovanie.
Tekvica je teplomilná zelenina, ktorá si vyžaduje teplé polohy a humusovú pôdu s dostatkom živín a vlahy. Proti chladu je viac odolná ako uhorky.
Tekvice pestujeme spravidla z priamej sejby, hoci najmä vo vyšších a chladnejších polohách ich sejeme v druhej polovici mája, najlepšie do hniezd (po 2 až 3 semenách) vzdialených od seba najmenej 1 m pri kríčkových tekviciach a 2 m pri plazivých tekviciach. Nie je vhodné pestovať tekvice na komposte. Hoci kompost zatieňujú, svojoumohutnou koreňovou sústavou z neho odčerpávajú veľa živín a vlahy.
Ku kríčkovým tekviciam patria obľúbené patizóny so vzprienými , krátkymi stonkami. Plody majú tvar disku a zbierajú sa v mliečnej zrelosti, keď je šupka plodov ešte mäkká.